Presa za voće

Dobrodošli na moj blog

12.10.2009.

Cijeđenje voća

Cijeđenje voća prisutno je u našim krajevima od davnina, cijedi se uglavnom jabuka i kruška  jer su te dvije voćke najsočnije i bogate su prirodnim šećerima.  Voće se cijedi uglavnom na presama različitih oblika i tipova, nekada su to bile drvene prese a voće se "tucalo" u drvenim koritima.  Danas se prese prave od različitih materijala ali princip je ostao nepromijenjen.

Presa za voće
<< 10/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


MOJI LINKOVI

JABUKOVO SIRĆE
Za jabukovo sirće se zna već nekoliko hiljada godina i relativno ga je lahko napraviti u kućnoj radinosti. Najbolje je sirće od divlje samonikle jabuke tzv. "zukve". Poslije mljevenja i cijeđenja jabuka sok se stavja u tegle, kante ili buradi i ostavi 15 do 20 dana da fermentira.
Posude se prekrivaju gazom. Kada se proces fermentacije završi sirće se procijedi kroz gazu i sipa u staklene flaše, boja mu je zlatnožuta a vijek trajanja neograničen.

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
26858

Powered by Blogger.ba