Presa za voće

Dobrodošli na moj blog

20.10.2009.

Ručke

Na vreteno se postavljaju četiri ručke malo šire od konstrukcije prese. Ručke sam zavario na usadnik koji sam napravio od komada flaha, na taj način presa je kompletirana  i spremna za upotrebu.

 Iz ove prese do sada je isteklo preko 300 litara soka od kojeg je pravljeno sirće, sok i pekmez..

Presa za voće
<< 10/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


MOJI LINKOVI

JABUKOVO SIRĆE
Za jabukovo sirće se zna već nekoliko hiljada godina i relativno ga je lahko napraviti u kućnoj radinosti. Najbolje je sirće od divlje samonikle jabuke tzv. "zukve". Poslije mljevenja i cijeđenja jabuka sok se stavja u tegle, kante ili buradi i ostavi 15 do 20 dana da fermentira.
Posude se prekrivaju gazom. Kada se proces fermentacije završi sirće se procijedi kroz gazu i sipa u staklene flaše, boja mu je zlatnožuta a vijek trajanja neograničen.

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
26857

Powered by Blogger.ba